“Tot noul este vechiul bine uitat”
01/08/2022
Urare sfârșit de an 2022!
31/12/2022

Unda G20. Unda I60.


Proiectate de o echipă coordonată de arhitect, construite împreună cu beneficiarul

Sau cum să-ți facă plăcere să folosești sobele într-o casă nZEB.


Ne suflecarăm iarăși mânecile într-un sfârșit de toamnă, în preajma sărbătorilor, și am purces la drum cu aceeași echipă, cu inginerul sobar și cu beneficiarii locuinței, să gândim două sobe pentru o locuință nZEB, aflată pe dealurile Sucevei.

Obiectivul a fost să gândim împreună o sobă la care să poți găti pe plită și coace la cuptor, iar alta, în camera de zi, pentru a încălzi locuința și pentru a face serile de iarnă mai plăcute la gura sobei.

După ce am aflat care ar fi preferințele și apoi posibilitățile de construire, s-au analizat variantele și au fost stabilite direcțiile de design.

S-au analizat apoi mai multe variante și posibilități de configurare a învelișului interior, a elementelor componente interioare ale acestor sobe.

Ne-am dorit să atingem mai mulți parametri tehnici legați de circulația gazelor în sistemul convectiv și am avut anumite ținte pentru atingerea unui randament. Au contat mult calculele și desenele pentru că ne-am propus să obținem o eficiență, cel puțin ridicată.

Părțile scrise și simulările au fost completate de proiectul tehnic și detalii de execuție elaborate de arhitect.

De data aceasta cei ce au construit și realizat sobele au fost chiar cei care se bucură de ele. Frumos proiect, dar solicitant, ce-i drept. Nu e puțin lucru să construiești așa ceva pentru prima dată.

Astfel viziunea designerului transformă spațiul de locuit, îmbrăcându-l cu elemente sculpturale, funcționale pentru gătit și încălzire a locuinței.

Am urmărit în linii mari ca aceste sobe să respecte aceste 6 principii:

 1. Principiul estetic – Ne-am propus ca prin aspectul exterior, aceste sobe să nu radieze doar căldura plăcută pe care ele o oferă ci să încălzească sufletul și inima celor care se vor bucura de ele, dar și a celor care le descoperă indirect, spre exemplu, pe micile ecrane, poate chiar trezind interesul și celor care încă nu sunt îndrăgostiți de sobele cu lemne.


Încercând constant să obținem armonie în ceea ce am desenat și am studiat la acest proiect, am urmărit să creăm compoziții volumetrice și cromatice nu doar plăcute vizual sau plăcute la atingere, dar să fie și ușor de folosit.  

Utilizarea unui număr redus de culori și texturi a fost una dintre direcțiile de design. Astfel, suprafețele exterioare ale aparatelor de încălzire se aliniază cu aspectul contemporan al designului interior și al materialelor folosite la realizarea finisajelor casei. Accentele de culoare mai jucăușe urmând să fie acoperite de tonurile cromatice ale obiectelor de mobilier și de amenajare.

În ideea modelării sobei din camera de zi într-un obiect sculptural, ce prin design, are aspect modern și pare mai usor decât este în realitate, suportul de metal al acesteia a fost gândit și dimensionat de către inginerul de rezistență din echipă pentru a prelua sarcina corpului sobei.

 1. Racordarea aparatelor de gătit și de încălzire la un cos de fum sistem certificat conferă siguranță și confort în timpul mentenanței.

Pentru racordarea sobei de gătit la coșul de fum, construit înainte de a ne cunoaște,  s-a astupat racordul montat anterior și s-a realizat o racordare ulterioară, în timpul fazei de construire.  S-a ales această soluție pentru a obține un volum cât mai armonios și mai simplu de construit.

 1. Aducțiunile distincte de aer din exterior – pentru fiecare soba s-a prevăzut o aducțiune sau o tubulatură cu secțiune circulară (de diametre corespunzătoare pentru a asigura aerul necesar arderii combustibilului). In acest caz ca și în altele pentru ardere se utilizează aerul din afara clădirii, aerul din încăperile interioare fiind necesar confortului utilizatorilor.


După terminarea focului, clapeta aducțiunii de aer se închide pentru a reține cât mai mult timp căldura înmagazinată.

 1.  Construirea aparatelor de încălzire cu focare ecologice creează oportunitatea ca temperatura din focar să atingă 700 grade C, ceea ce înseamnă că se generează o ardere curată.

Focarul sobei de gătit este dimensionat pentru încărcătura maximă de 2 kg și se realimentează de fiecare dată când este nevoie. Întâlnim aici o particularitate și anume că la acest focar, aerul necesar combustiei pătrunde atât printre fantele laterale cât și pe sub grătar, iar întregul aport de aer este preluat de afară, prin aducțiunea de aer.

Încă o particularitate constă în faptul că plita din fontă este încălzită indirect, adică nu de flacără, ci de gazele de ardere.

 1. Sistem convectiv tip clopot creează posibilitatea de a ne folosi la maxim de căldura degajată și produsă din arderea biomasei în sobe.

La ambele sobe am folosit acest principiu și ca să dezvoltăm puțin această idee, soba de încălzit are un singur clopot aflat în partea dreaptă a focarului și un canal orizontal sub forma de U, integrat în băncuța încălzită.

 1.  Clapetele de cale directa sunt prevăzute pentru momentele când se dorește să se pornească sobele și în zile mai calde sau mai mohorâte. Ei bine, atunci coșul de fum e posibil să fie rece, iar focul trebuie ajutat să pornească. Se deschide clapeta de cale directă, iar fumul o ia imediat pe o scurtătură. După câteva minute clapeta se poate închide la loc.


Dacă mai doriți să vă prezentăm articole cu caracter tehnic despre proiectele la care lucrăm vă rugăm să ne încurajați, apăsând butonul de like aflat în stânga sus, pe pagina aceasta;

Iar pentru a afla mai multe detalii despre sobe și sisteme termice interesante, vă invităm să urmăriți pagina de facebook și canalul de youtube al asociației!

3 Comments

 1. Mihaela Manolache spune:

  Adevărate bijuterii,ce ne încălzesc la propriu.Daca o sa îmi spune-ti materialele ce trebuie și cumva o persoana care le construiește.

 2. Bărbulescu Florentina spune:

  Foarte frumos. Aveți ai alte modele de sobă în clopote realizate? Felicitări!

 3. Toma ERHAN spune:

  Foarte interesantă prezentare, dar cred că detalierea ar fi necesară ptr inițierea multora care-ar vrea să lucreze în domeniul acesta! Ați putea face un manual cu o teorie inițială, ce ar creea premiza înțelegerii acestei meserii , a sobarilor ! Cred ca 2000-3000 de exemplare se vor vinde, dacă este scrisă de specialiști ptr ucenici,viitori sobari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *