Adio Laszlo !
16/07/2022
Soba Unda G20. Soba Unda I60.
30/11/2022

“Tot noul este vechiul bine uitat” – o zicală care poate fi potrivită descrierii ce urmează a fi făcută.

Având experiența elaborării sistemelor de încălzire cu circulație naturală (total independente de echipamente consumatoare de energie electrică) și ținând cont de contextul actual privind tendința reducerilor consumurilor de energie pentru încălzire a clădirilor, am abordat o lucrare pentru proiectarea și realizarea sistemului de încălzire a unei locuințe unifamiliale cu regim de înălțime Sp+P+M și suprafața utilă încălzită de cca. 144 mp,  dar care trebuia să îmbine dorința beneficiarului (abordarea unui stil tradițional) și condiționările tehnice,  dar totodată să fie respectate prevederile legislației în vigoare cu privire la performanța energetică.

Locuința se află între munți, în zona climatică V  a României (cu temperatura exterioara de calcul de minus 25°C).

S-a optat pentru redarea căldurii în interior prin intermediul corpurilor statice (calorifere) având în vedere amenajarea interioară cu pardoseli din scândură, tavane cu grinzi de lemn aparente și finisaje din lambriuri de lemn.

În urma calculelor de specialitate a rezultat că pentru încălzire și prepararea apei calde de consum aferente celor mai friguroase pentade – este necesară o cantitate zilnică de cca. 50 kg de combustibil. De aici s-a plecat pentru alegerea modelului de cazan “”tip luminare”, adică s-a ales modelul care să poată accepta întreaga cantitate de 50 kg la o singură alimentare, prelungind astfel perioada între alimentări la 24h.

Fiind un cazan cu ardere prelungită și posibilitatea modulării puterii flăcării s-a putut opta pentru un coș de fum ceramic (sistem certificat), dimensiunile în plan fiind de doar 32x32cm. Deoarece pe perioade egale cu 24h în zonă de munte starea vremii se poate schimba de mai multe ori, pentru  asigurarea tirajului la valorile prescrise de producătorul cazanului s-a prevăzut și un limitator reglabil de tiraj care nu permite depășirea tirajului și sporirea pierderilor ireversibile.

Ținând cont de temperaturile scăzute traseul aerului pentru combustie  a fost prevăzut a fi trecut mai întâi printr-o tubulatura pozată în sol, preîncălzindu-se până la nivelul în care, admis în partea inferioară a încăperii de la subsol (spațiu de depozitare) – să nu existe nici un risc de îngheț. După ce ventilează spațiul de depozitare aerul este evacuat prin partea superioară al acestuia și transferat în spațiul tehnic , unde se află cazanul și unde acest aer este consumat în procesul de ardere. S-a folosit principiul supapei aeraulici pentru evitarea trecerii în sens invers, din spațiul tehnic în spațiul de depozitare, a gazelor de ardere accidental scăpate din cazan.

Deoarece producătorul cazanului recomandă menținerea returului la temperaturi care să nu admită formarea condensatului în interiorul cazanului, a fost prevăzută o linie așa zisă a circuitului scurt, care asigură  diferența corespunzătoare dintre temperatura ieșirii din cazan al agentului termic (turul) și temperatura intrării agentului termic în cazan (returul).

Ca o noutate la acest sistem, dat fiind faptul că boilerul pentru apa caldă de consum se află în spațiul tehnic, adică la subsol, sub cota de nivel a caloriferelor din casă, s-a reușit asigurarea comutării naturale a circulației agentului termic fie către boiler (când este cerere de apă caldă), fie către calorifere (când cel puțin un robinet de tur termostabil a generat cerere pentru încălzire) – fără a consuma energie termică din boiler dacă focul în cazan este stins, adică în cazan nu se mai generează agent termic.

Recircularea apei calde menajere din boiler către consumatorii din casă se asigură, la fel, natural fără implicarea vreunei pompe și fără consum și dependență de energia electrică.

Printre avantajele oferite sistemului de încălzire de către acest model de cazan au fost și:
–       un spațiu relativ mic pentru încăperea cazanului;

  • confort termic sporit, datorat menținerii unei temperaturi aproape constante al aerului din locuință pe parcursul a 24h.

Dorința beneficiarul de a ‘”împăca’” stilul mai mult tradițional cu prevederile legislației în vigoare cu privire la performanța energetică a implicat multă atenție și grijă la execuția detaliilor astfel încât locuința să fie încadrată în standardul nZEB, fapt validat prin emiterea certificatului de performanță energetică.

Sezonul de încălzire anterior a fost  perioada de testare care a confirmat atingerea tuturor scopurilor puse în fața echipei de proiectare și execuție și care a adus multă liniște în sufletele membrilor familiei beneficiare, mai ales pe perioada întreruperilor furnizării energiei electrice pe timp de iarna, care sunt frecvente mai ales în zone rurale.

Referință:

3 Comments

  1. De unde pot cumpăra elementele pt construirea unei sobe U da G 20?

    • Vlad Sadici spune:

      Buna ziua! Materialele se pot achizitiona DOAR din mai multe surse la momentul acesta. Ne puteti contacta la adresa de email a asociatiei pentru mai multe detalii.

  2. Virgil Dan spune:

    Buna ziua! Ma intereseaza sa iau legatura cu cineva care poate sa mi proiecteze si sa mi construiasca acest sistem. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *