Realizarea unei sobe performante cu lemne. Primii pasi…

Sistemele de coșuri de fum Leier Multikeram pentru clădiri eficiente energetic
04/04/2022
Adio Laszlo !
16/07/2022

Asociația ARCSIB are ca scop și promovează dezvoltarea tehnicilor de proiectare, execuţie, exploatare, întreţinere şi reparare a sistemelor de încălzire cu biomasă prin utilizarea unor soluţii tehnice şi metode avansate, în vederea asigurării funcţionării în siguranţă şi în condiţii de eficienţă energetică maximă, concomitent cu protejarea mediului şi a naturii.

În acest material prezentăm, în urma analizării mai multor soluții de încălzire posibile, varianta câștigătoare, și anume soba cu acumulare de căldură. Acest tip de sursă de încălzire urmeaza să fie construită într-o locuință unifamilială din jud.Constanța, situată în zona climatică I. Construcția a fost proiectată după data de 31.12.2020, prin urmare trebuie îndeplinite cerințele impuse pentru o clădire nZEB. Regimul de înăltime este Sp+P. Protecția termică a anvelopei cuprinde 20 cm de material termoizolant la planșeul dintre subsol și parter, 20 cm de material termoizolant la pereții exteriori și 40 cm de izolație termică la planșeul peste parter. Tâmplăria este cu trei rânduri de sticlă și are valoarea medie a coeficientului de transfer termic egală cu 0,85 W/m2K. Locuința este prevazută cu un sistem centralizat de ventilare cu recuperare de căldură și umiditate. Subsolul va dispune de asemenea de o rețea de ventilare, naturală în acest caz, care asigură împrospătarea aerului din fiecare încăpere situată la subsol. Tot din subsol va prelua aerul necesar combustiei focarul sobei. Aerul proaspăt intrat în subsol traversează o tubulatură îngropată în pământ, astfel moderându-se temperatura aerului și menținându-se pe timpul iernii o temperatură interioară pozitivă și constantă. Coșul de fum prevăzut este un sistem ceramic certificat, care începe din subsol, adică ușița de vizitare/curățare nu este în spațiul locuit, ci într-o zona tehnică, la fel și conducta de evacuare a condensatului protejată de îngheț.
Din punct de vedere al  amplasării, soba cu lemne cu acumulare de căldură va fi poziționată între bucătăria cu locul de luat masa și camera de zi, de unde se intră în cele trei dormitoare. Din bucătărie se va avea acces la cuptorul sobei. Ușa dublu vitrată a focarului va fi orientată   spre camera de zi și tot de acolo se vor accesa manetele clapetei de aer și a căii directe. Soba va avea și o băncuță încălzită, care în serile lungi de iarnă va deveni un loc râvnit pentru membrii familiei.

Având în vedere organizarea funcțională a locuinței, dotările acesteia și experiențele acumulate privind  locuințele încadrate în standardul nZEB, se poate susține că tandemul sobă cu acumulare de căldură – sistem centralizat de ventilare va acoperi pierderile de căldură  reduse ale construcției și va asigura  confortul termic în această locuință.

După finalizarea lucrărilor de proiectare a sobei cu acumulare de căldură de către specialiștii noștri, vom reveni cu o descriere a acestui tip de aparat termic, respectiv cu o prezentare a principalelor caracteristici tehnice și funcționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *