Soba cu masa termică este o alternativă pentru nZEB

Eficiența unei sobe – între adevăr și mit
22/04/2021
Cu ocazia Congresului Federației Europene a Asociațiilor Sobarilor
22/04/2021

Începutul ar trebui să fie simplu, mă bazez pe un document emis pentru a defini nZEB de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România. Update 2020 – Documentul respectiv nu mai e disponibil, site-ul s-a modificat, denumirea ministerului s-a schimbat.

Minunea s-a întâmplat în 2014, de atunci au fost mai multe acte legislative și normative, OUG-uri și ordine care schimbau, updatau sau reglementau ceea ce va deveni obligatoriu pentru toată lumea din 2020. Un fapt straniu este ce începând cu 1 ianuarie 2019 aceste obligativități sunt deja impuse clădirilor publice. Dacă le-au finalizat înainte de 31 decembrie 2018 au scăpat, așa că de acum înainte nu vor mai fi inaugurări vreme îndelungată.

nZEB Irlanda

De-abia aștept știrile care vor anunța spitale, școli, grădinițe, sedii administrative sau de poliție ori ale autorităților publice centrale sau locale ce se vor construi de acum înainte și vor respecta aceste cerințe. Parcă văd deja eoliene montate în curte sau câmpuri de panouri solare, pentru a nu deveni de domeniul fantasticului și să fac referințe la captarea energiei valurilor sau micro-hidrocentrale. Dacă printre cititorii acestor pagini sunt o parte care consideră că glumesc îi asigur că treaba e pe bune, lege, nu dezideratele unui OUG sau filiale Greenpeace. nZEB vor fi de acum încolo toate clădirile cu caracter public și din 2020 și cele rezidențiale.

Fără îndeplinirea normelor nZEB nu se acordă autorizația de construire!

Citeste mai mult aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *