Eficiența unei sobe – între adevăr și mit

Soba cu masa termică este o alternativă pentru nZEB
22/04/2021

O să fac o paralela poate neașteptată, din punct de vedere al legislației între eficiența unei sobe și Poșta Română. Cea din urmă are un regulament de funcționare vechi de câteva decenii în care normele și normativele ce reglementează intern buna funcționare a Poștei includ chiar și norma de fân pentru calul poștașului. Asta în condițiile în care imaginea unui călăreț cu tolba plină de scrisori poate fi cel mult ceva pitoresc, demn de fotografiat de către turiștii ce ajung în cătunele pierdute din creierii munților, unde un astfel de poștaș ar mai exista.

La fel stăm cu legislația și în domeniul sobelor care ard biomasă. Dacă aș vorbi doar de eficiența unei sobe ce se alimentează cu lemne ar fi neconform realității, pentru că în 2020 biomasa este o denumire mai cuprinzătoare și include extrem de multe varietăți și forme. Wikipedia definește biomasa ca partea biodegradabilă a deșeurilor de origine vegetală sau animală. Realitatea ne arata că ardem aiurea resturi de vegetație, agricole sau forestiere poluând gratuit și fără a utiliza energia acelei combustii, când am putea folosi cu cap această resursă de volum imens.

În domeniul sobelor și pentru calculul de eficiența unei sobe inginerii de instalații, constructorii sau artizanii meșteșugari au la dispoziție propria experiență sau lipsa acesteia, completată de o legislație neactualizată, greu de parcurs și ineficientă ca valori sau bază tehnică. Drept urmare folclorul este intoxicat cu supoziții, completat cu deducții și îmbogățit cu ziceri din experiența unor empirici care se referă la exemple proaste de instalații de ardere a lemnului și biomasei.

Dacă cineva a avut o vacanță distrusă de disconfortul termic cauzat de o sobă ce fumega, alimentată cu lemn ud sau verde va concluziona că sobele cu ardere sunt ineficiente și o alegere proastă. Dacă și copiii lor au fost parte din această experiență nefastă mai târziu se vor transforma în predicatori împotriva soluției de încălzire bazată pe sobe. Mai adăugăm ploaie și distanță până la depozitul de lemne și un topor neascuțit ca omul respectiv devine profet în combaterea sobelor.

Citeste mai mult aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *