Urare sfârșit de an 2022!
31/12/2022
Soba cu acumulare de caldura, amplasata intr-o casa pasiva. In imagine este o soba din teracota alba cu focar cu usa din sticla si obloane din alama
O casă pasivă, încalzită în parametri de o sobă cu acumulare de căldură
21/03/2023

Cazan de zidărie cu biomasă


și circulație naturală pentru încălzire și apă caldă

în tandem cu un colector solar

Cazanul de zidărie prezentat asigură cu agent termic pentru încălzire și prepararea apei calde de consum o locuință unifamilială dispusă pe un singur nivel, cu suprafața de 120 mp. Cazanul este racordat la un sistem de încălzire cu calorifere dimensionate pentru a funcționa la temperaturi joase ale agentului termic și anume 50 grade/tur și 30 grade/retur.


Instalația de distribuție este dimensionată pentru circulația agentului termic pe cale naturală (termosifon) și funcționează fără pompe sau alte elemente de automatizare dependente de energia electrică.


Confortul termic interior al fiecărei încăperi este asigurat de către robineții cu cap termostat, special concepuți pentru sisteme cu circulație naturală. Apa caldă menajeră este produsă într-un stocator/boiler de 200 l cu suprafață mărită de transfer termic, racordat la cazanul de zidărie dar și la panourile solare, care are și rol de butelie de egalizare a presiunilor. Iarna, apa caldă este produsă preponderent prin folosirea cazanului (independent de energia electrică), iar vara, prin folosirea panourilor solare (dependente de energia electrică). Primăvara și toamna panourile solare aduc o contribuție și la încălzirea locuinței, încălzind agentul termic din stocator. Când agentul termic se încălzește, acesta începe să circule natural spre caloriferele din casă.


Stocatorul este racordat astfel la sistem, astfel încât partea responsabilă pentru prepararea apei calde menajere este în partea superioară, iar partea responsabila pentru încălzirea caloriferelor este în partea inferioară. În această situație, prepararea apei calde este prioritară. Instalația termică funcționează la presiunea atmosferică, adică are vas de expansiune deschis, poziționat în spațiul încălzit. Deoarece cazanul de zidărie este construit într-un spațiu tehnic, pentru a nu supraîncălzi încăperea, întreaga suprafață a fost placată cu vată bazaltică rigidă de 10cm grosime. Practic cazanul conține trei învelișuri: din șamotă, semișamotă și termosistem.


Focarul este unul cu vatra opacă și cu admisia aerului necesar arderii prin pereții laterali. Pentru inițierea facila a focului, chiar și in perioade mai calde, pe timpul sezonului de încălzire, a fost prevazută o clapetă pentru calea directă.


Ușa focarului a fost manufacturată la fața locului și conține o căptușeală termoizolantă îmbunătățită. Pentru facilitarea curățărilor periodice au fost prevăzute suficiente orificii de vizitare/curățare, iar pentru înlocuire, peste câteva zeci de ani a regiștrilor, au fost prevăzute goluri înzidite fără legătură cu zidăria cazanului.


Această abordare sporește considerabil durata de viață a aparatului de încălzire, 50 de ani fiind perioada scontată. Parametrii de confort interior pot fi atinși cu 2 focuri la 24 ore sau cu câte un foc la 24 de ore pentru a se menține o temperatură interioară de 25 de grade, respectiv 23 grade C.

Proiectarea și dimensionarea instalației a fost realizată de echipa de specialiști din cadrul Asociației Române a Constructorilor Sistemelor de Încălzire cu Biomasă


Caracteristicile sistemului cazan/instalație:

-greutatea cazanului de zidărie cca 6 tone

-încărcătura minimă focar 12 kg lemn, maximum 24 kg

-două bucați regiștri din țeava laminată trasă Dn 50, suprafață de transfer termic cca 3mp

-tăvițe inox pentru colectare condensat cu evacuare ulterioară din cazan

-horn inox certificat Dn 180 cu înălțimea utilă de 5,5 m

-stocator/boiler Lam Bollitori Zeta Smart R1 – 200 litri

-robineți Herz cu debit mărit de tur termostatabili și de retur

-capete termostat Herz cu senzor lichid.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *